this issue
previous article in this issuenext article in this issue

Preview first page
Document Details :

Title: Professor dr. Luk Bouckaert met emeritaat
Author(s): VAN DE PUTTE, André
Journal: Ethische Perspectieven
Volume: 12    Issue: 3-4   Date: september-december 2002   
Pages: 265-267
DOI: 10.2143/EPN.12.3.504160

Abstract :
Luk Bouckaert, die vandaag van deze universiteit en van dit Instituut voortijdig afscheid neemt, werd een goede zestig jaar geleden geboren in Roeselare. Een stad befaamd, beroemd en zelfs berucht om haar handelsgeest – en dat in het hart van een provincie waarvan de ondernemingeest en ondernemingslust algemeen bekend zijn.
In diezelfde stad loopt hij school aan een al even vermaard college – het Klein Seminarie – dat op een bijzondere manier verbonden is met de geschiedenis van de Vlaamse Beweging en van de Vlaamse literatuur. Is het daarom dat Luk bij feestelijke gelegenheden zich ontpopt tot een verdienstelijk gelegenheidsdichter, die zelfs de moeilijke sonnetvorm niet schuwt?

Het Klein Seminarie heeft trouwens niet alleen een grote geschiedenis. In de jaren vijftig, wanneer Luk Bouckaert er school loopt, hoort het tot de beste colleges van Vlaanderen. In de diepe betekenis van het woord wordt er een humaniora-opleiding verschaft die de leerlingen een plooi meegeeft; een intellectuele, spirituele en karakteriële vorming, een gedisciplineerdheid die hun ganse leven zal tekenen. Het is in die jaren ook een college, helemaal doordrenkt van een christelijke geest, waaruit regelmatig roepingen groeien.

Download article