PEETERS ONLINE JOURNALS
Peeters Online Bibliographies
Peeters Publishers
this issue
  previous article in this issuenext article in this issue  

Document Details :

Title: De Politieke begrafenisstoet van de genocidewet
Author(s): VERHAEGHE, M.
Journal: Ethische Perspectieven
Volume: 14    Issue: 2   Date: Juni 2004   
Pages: 131-147
DOI: 10.2143/EPN.14.2.504657

Abstract :
De auteur, advocaat aan de balie van Brussel, brengt een scherp getuigenis van de politieke heibel die geleid heeft tot de uitholling van de genocidewet.

De ridiculisering van de wet was zeker een niet te verwaarlozen factor. Die ridicularising heeft de publieke opinie volledig doen omslaan. De spot met de genocidewet had een bijna besmettend effect op iedereen die er de verdediging van wou opnemen. Feit is dat er de cruciale maanden april-mei-juni 2003 geen plaats meer was voor een sereen debat over de grondslagen van de genocidewet. Alle (politieke) aandacht ging naar de gevolgen van de klachten tegen Amerikanen. Door het gebrek aan weerwerk vanuit de samenleving en de publieke opinie – die een bocht van 180 graden had gemaakt – was er ook geen politieke impuls meer om de wet te verdedigen.

Naast de messcherpe ontleding van feiten en achtergronden geeft de auteur in deze bijdrage ook een aantal persoonlijke beschouwingen over de oorzaak van het verval van de genocidewet en besluit hij met een aantal argumenten – zowel principiële als praktische - voor een universele bevoegdheid.

download article
3.227.2.246.