PEETERS ONLINE JOURNALS
Peeters Online Bibliographies
Peeters Publishers
this issue
  previous article in this issuenext article in this issue  

Document Details :

Title: Recidief van het ovariumcarcinoom: heelkunde, chemotherapie of palliatie?
Author(s): AMANT F, LEUNEN K, TIMMERMAN D, NEVEN P, BERTELOOT P, VERGOTE I
Journal: Tijdschrift voor Geneeskunde
Volume: 66    Issue: 7   Date: 2010   
Pages: 342-346
DOI: 10.2143/TVG.66.07.2000729

Abstract :
Het doel van de behandeling van een patiënt met een recidief van een ovariumcarcinoom is ze zo lang mogelijk zo goed mogelijk te houden met zo weinig mogelijk therapie.
De behandelingsmogelijkheden van deze patiënten zijn veelvuldig en worden in hoofdzaak bepaald door het al dan niet gevoelig zijn van de ziekte voor platinaderivaten. Bij de patiënten resistent tegen platinaderivaten is enkel chemotherapie of een symptomatische of een hormonale therapie een optie. Verschillende mogelijkheden bestaan bij platinasensitieve ziekte. Carboplatine, al dan niet in combinatie met gemcitabine, gepegyleerd liposomaal doxorubicine of paclitaxel is de standaard. Wanneer het recidief zich voordoet meer dan 12 maanden na het beëindigen van de primaire therapie, kan ook een secundaire debulking overwogen worden.
Patiënten in een goede algemene toestand, zonder resttumor na primaire heelkunde, zonder ascites en met een gelokaliseerde ziekte in het bekken, zijn vermoedelijk de beste kandidaten voor een secundaire debulking.
Hormonale therapie onder vorm van tamoxifen of een aromataseremmer kan een waardevol alternatief vormen voor chemotherapie in een palliatieve situatie. Lopende studies onderzoeken het klinisch nut van gerichte en onderhoudstherapie en bieden hoop voor de toekomst.

Recurrent ovarian cancer: surgery, chemotherapy or palliation?
Recurrent ovarian cancer should be treated from a palliative perspective. Chemotherapy may be considered, though preferably when clinically indicated. In platinum-resistant disease the prognosis remains poor. Although pegylated liposomal doxorubicin, topotecan, or gemcitabine may be used, palliation or hormonal treatment should be preferred.
In platinum-sensitive disease carboplatin, either in combination with paclitaxel, pegylated liposomal doxorubicin or gemcitabine, is advisable. Patients who might benefit from secondary debulking surgery include patients with platinum-sensitive disease, no residual tumor after primary surgery, good performance status, and absence of ascites. Open laparoscopy can be used to identify suitable patients. In order to detect new drugs, participation in clinical trials should be advocated.

download article
18.204.48.40.