PEETERS ONLINE JOURNALS
Peeters Online Bibliographies
Peeters Publishers
this issue
  previous article in this issuenext article in this issue  

Document Details :

Title: Hooggradig osteoblastisch osteosarcoom van de talus: case report
Author(s): CASAER B, VAN TORNOUT B, TANGHE W, CORTEN K, SAMSON I
Journal: Tijdschrift voor Geneeskunde
Volume: 64    Issue: 16   Date: 2008   
Pages: 824-828
DOI: 10.2143/TVG.64.16.2000380

Abstract :
Het verhaal wordt beschreven van een 39-jarige man die zich meldde bij de huisarts met progressief toegenomen pijn aan de rechterenkel en -voetstreek. Radiologisch onderzoek toonde een lytisch proces in de talus met goedaardige kenmerken. CT-scan en MRI bevestigden met grote waarschijnlijkheid de goedaardige kenmerken van het letsel. De meest waarschijnlijke radiologische diagnose was een chondroblastoom.
Histopathologisch onderzoek na incisionele biopsie wees echter op een hooggradig osteoblastisch osteosarcoom. Een onderbeenamputatie werd uitgevoerd met pre- en postoperatieve chemotherapie op basis van cisplatine en adriamycine.
Osteosarcomen in de voet zijn zeldzaam. Ze worden vaak pas laat gediagnosticeerd vergeleken met het conventionele osteosarcoom. Dit is vooral te verklaren door de atypische symptomen die de patiënt en de arts misleiden, maar ook door het vaak onduidelijk radiografisch en histopathologisch beeld.

High grade osteoblastic osteosarcoma of the talus: case report
A rare case of an osteosarcoma of the talus is presented. The reported incidence of osteosarcoma of the talus is limited to some anecdotic descriptions which are often characterised by a delayed diagnosis due to the atypical clinical findings and investigational results. Clinical presentation and difficulties in imaging as well as in pathological interpretation are described.

download article
18.207.240.230.