PEETERS ONLINE JOURNALS
Peeters Online Bibliographies
Peeters Publishers
this issue
  previous article in this issuenext article in this issue  

Document Details :

Title: Tumorvaccinaties in de hemato-oncologie
Author(s): DELFORGE M, VANDENBERGHE P, BOOGAERTS MA
Journal: Tijdschrift voor Geneeskunde
Volume: 57    Issue: 16   Date: 2001   
Pages: 1067-1076
DOI: 10.2143/TVG.57.16.5001112

Abstract :
Uitgaande van het succes van vaccinaties bij infectieziekten droomt de medische wetenschap al geruime tijd van de uitroeiing van tumoren met behulp van tumorspecifieke vaccins. De eerste studies dateren al van het begin van de jaren tachtig, doch de laatste jaren is er opnieuw een duidelijk toegenomen interesse voor deze vorm van tumorbehandeling. Dit is vooral het gevolg van een betere kennis van de immunologische mechanismen die aan de basis liggen van een succesvolle vaccinatie waardoor de ontwikkeling van sterkere immunogene vaccins mogelijk wordt.
Tumorvaccinatie vindt zijn potentiële klinische toepassing als aanvullende therapie samen met heelkunde, chemo- en radiotherapie. Deze behandeling beoogt dus vooral de uitroeiing van minimale residuele ziekte.
In het eerste deel van dit artikel worden de immunologische grondslagen van tumorvaccinatie besproken. Achtereenvolgens worden de immunogenen (tumorgeassocieerde antigenen), de immuunrespons, en de rol van de dendritische cellen uiteengezet.
Vervolgens worden de klinische resultaten van tumorvaccinatie bij melanoom, coloncarcinoom, borst- en ovariumcarcinoom, non-Hodgkin-lymfoom, multipel myeloom en leukemie vermeld en besproken.

Geen abstract

download article
3.231.228.109.