PEETERS ONLINE JOURNALS
Peeters Online Bibliographies
Peeters Publishers
this issue
  previous article in this issuenext article in this issue  

Document Details :

Title: Bekkencongestie en bekkenpijn bij de vrouw
Author(s): DHONT M
Journal: Tijdschrift voor Geneeskunde
Volume: 57    Issue: 10   Date: 2001   
Pages: 715-722
DOI: 10.2143/TVG.57.10.5001050

Abstract :
Congestie van de bekkenvenen is een van de vele, gynaecologische en niet-gynaecologische oorzaken van chronische onderbuikpijn bij de vrouw. De symptomen die bekkencongestie doen vermoeden zijn gekend: zwaartegevoel in de onderbuik, dat verergert naar de menstruatie toe en bij langdurig rechtstaan, alsook diepe dyspareunie zijn de voornaamste. Het klinisch onderzoek daarentegen is weinig specifiek. In tegenstelling tot spataders van de onderste ledematen of een spataderbreuk in het scrotum zijn bekkenspataders klinisch niet zichtbaar.
Met de moderne vormen van beeldvorming echter kunnen spataders van de bekkenvenen gemakkelijk worden voorgesteld. Deze vindt men echter bij heel wat vrouwen die geen enkele klacht vertonen, zodat het oorzakelijke verband tussen uitgezette bekkenvenen en de pijnklachten niet als betrouwbaar kan worden aangenomen.
Het ontbreekt niet aan medicamenteuze en heelkundige behandelingen maar weinige zijn getoetst aan de moderne eisen van evidentie. Onderdrukking van de ovariale functie met gestagenen en een hysterectomie hebben een bewezen waarde. Embolisatie en laparoscopische ligatuur van de V. ovarica zijn twee moderne alternatieve behandelingsvormen, waarvan de waarde nog moet worden bewezen.

Geen abstract

download article
3.235.75.174.