PEETERS ONLINE JOURNALS
Peeters Online Bibliographies
Peeters Publishers
this issue
  previous article in this issuenext article in this issue  

Document Details :

Title: HIV en zwangerschap
Author(s): HOFFMANN K, TEMMERMAN M, , , , , , ,
Journal: Tijdschrift voor Geneeskunde
Volume: 55    Issue: 5   Date: 1999   
Pages: 330-334
DOI: 10.2143/TVG.55.5.5000373

Abstract :
Het risico dat een HIV-seropositieve zwangere vrouw haar kind besmet met het HIV-virus bedraagt ongeveer 25%. De transmissie kan plaatsvinden in utero en door borstvoeding, maar gebeurt het vaakst tijdens de bevalling.

Wanneer de HIV-screeningstest positief is bij een zwangere vrouw, kan om medische redenen een zwangerschapsafbreking overwogen worden.

Indien de vrouw haar zwangerschap wenst te behouden, wordt een behandeling met antiretrovirale middelen aangeraden om het risico op transmissie te verminderen. Het actueel meest gebruikte therapieschema bestaat uit zidovudine per os vanaf 14 weken, zidovudine intraveneus tijdens de partus en zidovudinesiroop voor de baby tot en met 6 weken. Op die manier vermindert de kans op contaminatie van het kind van 25% tot 8%.

Sinds kort wordt een triple-therapieschema met reverse-transcriptase- en proteaseremmers voorgesteld vanaf het tweede trimester. Over het gebruik van antivirale middelen tijdens het eerste trimester bestaat nog geen eensgezindheid.

Ook een electieve keizersnede, vooral in combinatie met antiretrovirale middelen, blijkt het risico op besmetting met HIV tot een minimum te herleiden.

Geen abstract

download article
100.26.176.182.