PEETERS ONLINE JOURNALS
Peeters Online Bibliographies
Peeters Publishers
this issue
  previous article in this issuenext article in this issue  

Document Details :

Title: Pijn en disfunctie in de temporomandibulaire zone in relatie tot trauma en nekslagongevallen
Author(s): DE BOEVER JA, VAN DEN BERGHE L, VANWORMHOUDT K, , , , , ,
Journal: Tijdschrift voor Geneeskunde
Volume: 55    Issue: 5   Date: 1999   
Pages: 324-329
DOI: 10.2143/TVG.55.5.5000372

Abstract :
Auto-ongevallen met een nekslagcomponent en andere traumata aan hoofd en hals hebben vaak langdurige gevolgen voor het functioneren van de patiënt. Pijn en disfunctie van het kaakgewricht en pijn in de orofaciale spieren zijn een frequent voorkomend gevolg.

Aangezien de cervicale klachten meestal dominant zijn in de initiële fase, worden de symptomen in aangezicht en kaakgewricht vaak over het hoofd gezien. Nochtans bleek 25% van de patiënten in een groep van 400 met pijn en disfunctie in het kaakgewricht, een trauma in de anamnese te hebben. De traumagroep had een grotere pijn- en disfunctiescore dan de niet-traumagroep. De traumagroep vertoonde ook een significant grotere beperking van de mondopening.

Na behandeling (opbeetplaat, fysiotherapie, occlusietherapie en farmaca) bleek bij de evaluatie na 1 jaar een significante verbetering in zowel de trauma- als de niet-traumagroep. De traumagroep bleek even goed te reageren op deze conservatieve behandeling als de niet-traumagroep.

Patiënten met nekslagongevallen zouden sneller voor een evaluatie van kaakgewrichten en kaakspieren moeten worden doorverwezen.

Geen abstract

download article
3.226.97.214.