this issue
previous article in this issuenext article in this issue

Document Details :

Title: 'La socialité de l'argent'
Subtitle: Een ethische visie over economie, ondernemen en geld
Author(s): BURGGRAEVE, Roger
Journal: Ethische Perspectieven
Volume: 7    Issue: 3-4   Date: Oktober-December 1997   
Pages: 190-203
DOI: 10.2143/EPN.7.3.563163

Abstract :
Op woensdag 12 november 1997 hield het Verbond van Kristelijke Werkgevers en Kaderleden (VKW) in samenwerking met het Centrum voor Economie en Ethiek een colloquium met de titel ‘Redt de ondernemer de samenleving? Eigenbelang en belangeloosheid in de ondernemerscultuur van de toekomst’. Er waren toespraken van Luc Baltussen: ‘De vrije markt onder vuur’ waarin werd ingegaan op de publicaties van Viviane Forrester (‘L’horreur économique’) en Miel Dekeyser (‘Stuur maar een manager’). Prof. R. Burggraeve stelde zijn recentst verschenen boek ‘La socialité de l’argent’ voor en Prof. Luk Bouckaert gaf een lezing met de titel ‘Ondervraagd of overvraagd. Hoe ver reikt de sociale rol van de ondernemer?’ We publiceren de herwerkte versie van deze twee voordrachten.

Op het colloquium werd ook het woord genomen door Dirk Collier (Janssens Pharmaceutica, Beerse) met ‘Verantwoordelijkheid in de praktijk. Bedenkingen bij de K van VKW’. Daarna volgde een debat dat werd geleid door Mark Lambrechts (HBKSpaarbank, Antwerpen) en een slottoespraak van Jos Daniels (ABB verzekeringen, beheerder VKW).

In de visie van de Frans-joodse wijsgeer Emmanuel Levinas krijgen economie, ondernemen en geld een veelheid van antropologische en ethische betekenissen, die geen contradicties uitsluiten. Ze functioneren immers op verschillende niveaus, namelijk op het niveau van het ik en zijn zijnspoging, op het niveau van de relatie met de ander en op het niveau van de ‘derde’, dit wil zegen op sociaal-economisch en justitieel niveau.

Download article