this issue
previous article in this issuenext article in this issue

Document Details :

Title: Advies nr. 2: betreffende het verdrag 'Mensenrechten en Biogeneeskunde' van de Raad van Europa
Author(s): Raadgevend comité voor Bio-Ethiek
Journal: Ethische Perspectieven
Volume: 7    Issue: 3-4   Date: Oktober-December 1997   
Pages: 175-180
DOI: 10.2143/EPN.7.3.563160

Abstract :
raag om advies vanwege de Ministers Colla en De Clerck betreffende de “Ontwerp Conventie Bio ethiek van de Raad van Europa” alsook een analyse van de gevolgen voor de Belgische Wetgeving bij ondertekening van deze tekst.

Het Comité heeft geen eenstemmigheid kunnen bereiken over de wijze waarop de opdracht van de Ministers Colla en De Clerck diende te worden begrepen en uitgevoerd. Er hebben zich twee groepen gevormd die zich bewust zijn van het feit dat noch de Conventie noch het verklarend rapport kunnen worden geamendeerd. Beide zijn bezorgd om de gevolgen van een eventuele ondertekening en ratificatie van de Conventie voor België. Maar de ene groep reageert over het algemeen genomen positief op de Conventie en stemt dan ook globaal in met de tekst ervan. Deze groep heeft zich daarom vooral willen concentreren op een analyse van de gevolgen van een eventuele ondertekening en ratificatie van de Conventie voor de Belgische wetgeving.

De andere groep achtte het eerst noodzakelijk de tekst van de Conventie vanuit een ethisch en filosofisch standpunt te onderzoeken. Deze groep had immers bezwaren tegen sommige bepalingen van de Conventie, waardoor ze ook meer geneigd is een voorbehoud te maken tegen de gevolgen van een eventuele ondertekening en ratificatie. Hoewel ze het oneens zijn met de werkwijze van deze laatste groep, hebben de andere leden van het Comité dan uiteindelijk toch ook een beperkte inhoudelijke analyse van de Conventie uitgewerkt, dit vooral met het oog op het duidelijk maken van de ideologisch verschillende benadering van de tekst van de Conventie.

Dit alles leidt tot drie verschillende benaderingen. De eerste houdt zich aan de “analyse van de gevolgen, bij ondertekening, van deze tekst voor de Belgische wetgeving.” De twee andere dienen gesitueerd te worden binnen de context van de filosofische en ethische analyse van de Conventie.

Download article