this issue
previous article in this issuenext article in this issue

Document Details :

Title: Seminariereeks over vertrouwen en wederkerigheid
Author(s): VAN ESPEN, Ann
Journal: Ethische Perspectieven
Volume: 8    Issue: 4   Date: december 1998   
Pages: 341-341
DOI: 10.2143/EPN.8.4.516898

Abstract :
U bent vriendelijk uitgenodigd op een seminariereeks van het Centrum Economie en Ethiek over Vertrouwen en wederkerigheid.
Het thema vertrouwen krijgt hoe langer hoe meer aandacht in de ethiek, politieke filosofie, economische literatuur en managementtheorie. Economen zijn erin geïnteresseerd omdat vertrouwen een basisvoorwaarde is voor het functioneren van markten. Zij interpreteren allerlei informele sociale verbanden als quasi-contractuele relaties. Macro-economen leggen uit dat het vertrouwen in de instellingen en vooral in de overheid een belangrijke factor wordt in de internationale concurrentiestrijd om investeringen en markten (wat misschien niet zo'n goed nieuws is voor België).
Filosofen en ethici zien vertrouwen eerder als een gift dan als het resultaat van een contract. Zij staan wantrouwig tegenover de mogelijke instrumentalisering van vertrouwensrelaties. Sommigen, zowel economen als filosofen, vrezen dat het thema `vertrouwen' de aandacht voor rechtvaardigheid en democratie naar de achtergrond verdringt. Toont de ervaring van sommige Oost-Aziatische landen niet aan dat snelle industrialisering en hoge loyauteit van werknemers mogelijk zijn zonder democratie?
In een reeks van vier seminaries zal nagedacht worden over de zin en de rol van vertrouwen in socio-economische verhoudingen, over de oorzaken van groeiend wantrouwen in onze instituties en over mogelijke strategieën om vertrouwen te verwekken. De seminaries kaderen in een breed opgezet onderzoeksproject over giften en belangen in economische contexten. In elk seminarie komen twee sprekers aan bod, telkens gevolgd door een discussietijd. Deelname is gratis.

Download article