this issue
previous article in this issue

Document Details :

Title: Vlaamse Vredesweek 1999
Subtitle: Samen naar een cultuur van vrede en geweldloosheid
Author(s):
Journal: Ethische Perspectieven
Volume: 9    Issue: 2   Date: juli 1999   
Pages: 141-141
DOI: 10.2143/EPN.9.2.516880

Abstract :
De Vlaamse Vredesweek is een pluralistisch initiatief van diverse Vlaamse vredesorganisaties. In 1999 bestaat de Vredesweek 10 jaar. De initiatiefnemers zijn dit jaar: Artsen voor Vrede, De Vuurbloem, Forum voor Vredesactie, Jeugd en Vrede, Pax Christi Vlaanderen, Verbond VOS en het UNESCO Centrum Vlaanderen.
De voorbije eeuw was er een van uitersten. Grote vooruitgang ging gepaard met onnoemelijke dieptepunten. De volgende eeuw kan vreedzamer, veiliger en rechtvaardiger worden. Werken aan vrede betekent: ontwapening, operationele conflictpreventie, versterken van mensenrechten en het bestrijden van de grondoorzaken van geweld zoals uitbuiting en onderdrukking. Maar vrede is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van politieke en economische leiders. Vrede die niet geworteld is in de harten en geesten van gewone mensen is niet duurzaam. Nog al te vaak vinden oorlog en geweld steun bij grote delen van de bevolking.
Op aangeven van de Nobelprijswinnaars voor de Vrede roepen de Verenigde Naties het jaar 2000 uit tot het `Internationaal Jaar voor een Cultuur van Vrede' en de jaren 2001-2010 tot het `Internationaal decennium voor een Cultuur van Vrede en Geweldloosheid voor de kinderen van de wereld'. Wereldwijd zullen individuen, organisaties en regeringen opgeroepen worden om mee vorm te geven aan een vredescultuur.

Download article