this issue
previous article in this issuenext article in this issue

Document Details :

Title: Het Belgisch raadgevend comité voor Bio-Ethiek
Subtitle: Een (voorlopige) terugblik en evaluatie
Author(s): SCHOTSMANS, Paul
Journal: Ethische Perspectieven
Volume: 9    Issue: 3-4   Date: 1999   
Pages: 207-209
DOI: 10.2143/EPN.9.3.516861

Abstract :
In de loop van begin 2000 worden de werkzaamheden van het Belgisch Raadgevend Comité voor Bio-Ethiek afgerond, tenminste in de huidige samenstelling: de Ministers van Justitie, Sociale Zaken en Volksgezondheid moeten dan een nieuwe samenstelling voorstellen en laten bekrachtigen door de regering. Het moment is dus gekomen om eventjes terug te blikken, maar tegelijk ook reeds vooruit te kijken.
Tijdens de zitting van het voltallig Comité van 8 november werd het elfde adviesontwerp (betreffende de bestudering van de ethische problemen met betrekking tot het wegnemen van organen of weefsels bij levende donoren) besproken. Er zullen waarschijnlijk nog een paar andere adviezen worden afgerond voor het einde van het jaar 2000, zodat toch zeker een twaalftal adviezen zullen zijn geformuleerd. Dit is een niet onaardig aantal gezien de complexiteit van de behandelde themata.
Het Raadgevend Comité voor Bio-Ethiek (RCBI) werd in 1993 opgericht door een samenwerkingsakkoord dat gesloten werd tussen de Staat, de Vlaamse Gemeenschap, de Franse Gemeenschap, de Duitstalige Gemeenschap en de (Brusselse) Gemeenschapscommissie. Het Comité vatte zijn werkzaamheden aan in het begin van 1996.

Download article