this issue
previous article in this issuenext article in this issue

Document Details :

Title: Zelfdoding bij ouderen
Subtitle: Nood aan een zorgethisch perspectief
Author(s): VANLAERE, L.
Journal: Ethische Perspectieven
Volume: 14    Issue: 1   Date: Maart 2004   
Pages: 76-81
DOI: 10.2143/EPN.14.1.504696

Abstract :
Ieder jaar wordt de gemiddelde levensverwachting van de Vlaming een klein seizoen langer, zo blijkt uit de Vlaamse Gezondheidsindicatoren. Uit dezelfde cijfers kunnen we echter opmaken dat er aan de kwaliteit van die extra levenstijd duidelijk iets schort: zowat een derde van de Vlaamse ouderen (75+) is depressief. Bovendien komt zelfdoding in absolute cijfers het meest voor bij ouderen. Zo pieken de zelfdodingscijfers bij mannen vanaf 70 jaar. Wat is er aan de hand?

Uit een gesprek van Linus Vanlaere met ouderenpsychiater Filip Bouckaert (Universitair Psychiatrisch Centrum St. Jozef Kortenberg; Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg, Brussel) blijkt dat zelfdoding bij ouderen niet uitsluitend moet worden geduid als een psychiatrisch probleem, maar ook als een zingevingsproblematiek.

Dr. Bouckaert introduceert tevens een vernieuwend denken in de ouderenzorg door te pleiten voor een integrale zorgvisie waarin ook aandacht wordt besteed aan het zingevingsaspect. Door op een andere manier naar ouderenzorg te kijken en deze zorg anders aan te pakken, kan preventief worden opgetreden ten aanzien van zelfdoding. In deze bijdrage poogt Vanlaere Bouckaerts suggesties te expliciteren en zet hij de bakens uit voor verder onderzoek.

Download article