this issue
previous article in this issuenext article in this issue

Document Details :

Title: Geïntegreerde empirische ethiek
Subtitle: het einde van de normatieve ethiek?
Author(s): VAN DER SCHEER, L. , WIDDERSHOVEN, G.
Journal: Ethische Perspectieven
Volume: 14    Issue: 1   Date: Maart 2004   
Pages: 42-53
DOI: 10.2143/EPN.14.1.504692

Abstract :
Een belangrijk kenmerk van empirische ethiek is dat empirisch onderzoek wordt gebruikt in de ethiek. Dit gebeurt op verschillende manieren. De meest radicale manier integreert empirische en ethische elementen in een onderzoek. Dit houdt in dat empirisch onderzoek en ethische theorie niet naast elkaar worden gebruikt, maar dat empirische onderzoeksmethodes en ethische theorie onderling verbonden zijn. In geïntegreerde empirische ethiek komen normatieve richtlijnen tot stand op basis van empirisch onderzoek en deze richtlijnen worden empirisch geëvalueerd door observeerbare consequenties van het volgen van de richtlijnen te beoordelen.

Er bestaat veel kritiek op de poging empirisch onderzoek en ethische analyse te integreren. De kritiek komt erop neer dat geïntegreerde empirische ethiek tot relativisme leidt, tot het verlies van normativiteit. Dat wil zeggen dat geïntegreerde empirische ethiek niet in staat is zich kritisch te verhouden tot een feitelijke praktijk. Deze kritiek leidt tot de vraag of normatieve richtlijnen kunnen worden ontwikkeld in onderzoek van praktijken en ervaringen.

In dit artikel zullen we verschillende manieren onderscheiden waarop empirisch onderzoek en ethiek worden gecombineerd, waarbij we ons concentreren op geïntegreerde empirische ethiek. Vervolgens bespreken we literatuur die zich kritisch verhoudt tot deze positie. Dan presenteren we een voorbeeld van geïntegreerde empirische ethiek. Het voorbeeld betreft onderzoek waarin normatieve richtlijnen werden ontwikkeld op basis van empirisch onderzoek.We zullen laten zien dat deze aanpak niet leidt tot de consequenties die de critici van geïntegreerde empirische ethiek vrezen. Ten slotte geven we een aantal theoretische overwegingen naar aanleiding van het voorbeeld.

Download article