PEETERS ONLINE JOURNALS
Peeters Online Bibliographies
Peeters Publishers
this issue
  previous article in this issuenext article in this issue  

Document Details :

Title: Mensenrechten-NGO's als geweten van de mensheid?
Author(s): BRODY, R.
Journal: Ethische Perspectieven
Volume: 14    Issue: 2   Date: Juni 2004   
Pages: 161-168
DOI: 10.2143/EPN.14.2.504659

Abstract :
In deze bijdrage schets de auteur, advocacy director van de befaamde mensenrechten-NGO Human Rights Watch, een beeld van de inspanningen die zijn organisatie levert voor de internationale gerechtigheid. Human Rights Watch doet dat door alles in het werk te stellen om de aansprakelijkheid van daders van misdaden tegen de mensheid juridisch af te dwingen. Aan de hand van een aantal voorbeelden laat de auteur zien hoe de NGO in de praktijk werkt, maar ook hoeveel moeite het kost om – soms maar heel weinig of helemaal geen – succes te boeken.

De zaak-Pinochet had een diepgaand effect op de manier waarop Human Rights Watch werkt in naam van de slachtoffers over de hele wereld. Als gevolg van haar betrokkenheid in deze zaak begon Human Rights Watch een actie in verband met internationale aansprakelijkheid. Samen met slachtoffers werd onderzocht hoe het precedent van de zaak-Pinochet in verschillende landen gebruikt kon worden om andere daders van gelijkaardige gruwelijkheden voor de rechtbank te brengen. Wat de zaak-Pinochet leerde was dat deze theorie ook in praktijk kan worden omgezet, op voorwaarde dat de juiste omstandigheden aanwezig zijn.

Hoe moeilijk het werk van Human Rights Watch is, mag blijken uit de gevallen die de auteur in voorliggend artikel aanhaalt.

download article
3.231.228.109.