PEETERS ONLINE JOURNALS
Peeters Online Bibliographies
Peeters Publishers
this issue
  previous article in this issuenext article in this issue  

Document Details :

Title: Cerebrale afwijkingen na niertransplantatie: een klinische en radiologische uitdaging
Author(s): EYSELBERGS M, GAUDINO S, SNOECKX A, BOSMANS JL, PARIZEL PM
Journal: Tijdschrift voor Geneeskunde
Volume: 66    Issue: 4   Date: 2010   
Pages: 200-205
DOI: 10.2143/TVG.66.04.2000709

Abstract :
Een 63-jarige man wordt door de huisarts verwezen naar de afdeling Spoedgevallen vanwege gedragsstoornissen na een val op het hoofd. De man onderging in 2001 een succesvolle niertransplantatie en staat nog steeds onder immunosuppressieve therapie. Een klinisch (neurologisch) onderzoek, laboratoriumonderzoek, standaard radiografische opnamen van de thorax en het abdomen, CT van het abdomen, CT- en MRI-scan van de hersenen en een beenmerg- en liquoronderzoek worden aangevraagd. Vier dagen na de opname wordt ook een hersenbiopsie uitgevoerd. De diagnose van een primair lymfoom van het centrale zenuwstelsel (PCNSL) wordt gesteld.
De moeilijke differentiaaldiagnose van cerebrale afwijkingen bij een immuungecompromitteerde patiënt met neurologische symptomen na niertransplantatie wordt besproken. Een hersenbiopsie blijft de standaardonderzoeksmethode voor het stellen van de diagnose, maar radiologische onderzoeken zijn van groot belang om de behandelend arts op het juiste spoor te zetten.

Cerebral lesions after renal transplantation: a clinical and radiological challenge
We present the clinical history of a 63-year old male patient, suffering from primary central nervous lymphoma, the most frequent brain tumor in patients with acquired or congenital immunodeficiency. The complex differential diagnosis in an immunocompromised patient presenting with neurological symptoms is reviewed. Magnetic resonance imaging is the most powerful non-invasive diagnostic tool to characterize these brain lesions. Still, brain biopsy remains imperative to establish the definitive diagnosis.

download article
35.173.48.53.