PEETERS ONLINE JOURNALS
Peeters Online Bibliographies
Peeters Publishers
this issue
  previous article in this issuenext article in this issue  

Document Details :

Title: Allergie voor sesamzaad en sesamzaadolie
Author(s): EBO DG, STEVENS WJ
Journal: Tijdschrift voor Geneeskunde
Volume: 58    Issue: 1   Date: 2002   
Pages: 35-37
DOI: 10.2143/TVG.58.1.5001224

Abstract :
IgE-gemedieerde overgevoeligheid voor sesamzaad wordt sinds kort regelmatig in de literatuur gemeld. IgE-gemedieerde overgevoeligheid voor sesamolie daarentegen blijft anekdotisch.
Wij stellen één patiënt voor met een IgE-gemedieerde overgevoeligheid voor sesamzaad en één patiënt met een IgE-gemedieerde overgevoeligheid voor zowel sesamzaad als sesamzaadolie. In beide gevallen kon de klinische diagnose dankzij een nieuwere techniek, de basofielenactivatietest die een in-vitrocorrelaat is van het in-vivogebeuren, bevestigd worden waardoor een potentieel gevaarlijke orale provocatietest overbodig werd.





Allergy to sesame sead and sesame oil
Anaphylaxis due to ingestion of sesame containing food has been increasingly reported. Reactions occurred in connection with a broad variety of foods such as bread and pancakes in which the presence of sesame was not always apparent. Symptomatology included pruritus, erythematous rashes, urticaria, angioedema, nausea, vomiting, dyspnea and bronchospasm, hypotension and shock. Anaphylaxis from sesame oil is considered to be anecdotal. These case reports confirm that anaphylaxis due to sesame seed and sesame oil can occur and that the basophil activation test can be a safe and reliable method for in-vitro diagnosis of sesame allergy.

download article




3.85.10.62.