PEETERS ONLINE JOURNALS
Peeters Online Bibliographies
Peeters Publishers
this issue
  previous article in this issuenext article in this issue  

Document Details :

Title: Een collectieve salmonellose-outbreak door Salmonella ser. Typhimurium Copenhagen DT 104
Author(s): DE SCHRIJVER K, IEVEN M, GOOSSENS H, VAN LOOVEREN M, VAEL C, FORIE L, VAN REETH N, BORGRAEVE J, DINGENEN F
Journal: Tijdschrift voor Geneeskunde
Volume: 57    Issue: 20   Date: 2001   
Pages: 1445-1450
DOI: 10.2143/TVG.57.20.5001167

Abstract :
Begin november 1998 maakten 47 bewoners en 8 personeelsleden van een Antwerps rustoord een ernstige salmonellose door. Na een middagmaaltijd waarbij aardappelen, wortelen en koude rosbief op het menu stonden, had 62% van de personen die van de maaltijd gegeten hadden, maagdarmklachten. In de loop van de volgende dagen overleden vier patiënten aan de verwikkelingen van de infectie.
Uit de coprocultuur van de patiënten en uit oppervlakte- en dieptebemonsteringen van de resten van de rosbief en van de nog voorradige porties bij de groothandel, werd Salmonella ser. Typhimurium variant Copenhagen afgezonderd. Het faagtype DT 104, het antibiogram en de "pulsed-field-gel"-elektroforese wezen op identieke isolaten. De epidemiologische enquête toonde aan dat het vlees, dat aan de basis lag van de epidemie, vóór de bereiding besmet was.
De specifieke bereiding van rosbief waarbij het vlees niet volledig doorbakken wordt (saignant), de vrij lange bewaring en het koud serveren, verklaren de uiteindelijke impact van de besmetting. De hoge leeftijd van de getroffen groep was medeverantwoordelijk voor het ernstige verloop van de epidemie.

Geen abstract

download article
34.204.194.190.