PEETERS ONLINE JOURNALS
Peeters Online Bibliographies
Peeters Publishers
this issue
  previous article in this issuenext article in this issue  

Document Details :

Title: Spontane bacteriële peritonitis bij levercirrose met ascites. Patiëntencasus met nieuwe perspectieven voor therapie en profylaxis
Author(s): DEWEERDT H, YAP P
Journal: Tijdschrift voor Geneeskunde
Volume: 57    Issue: 20   Date: 2001   
Pages: 1431-1437
DOI: 10.2143/TVG.57.20.5001165

Abstract :
De kennis en de behandeling van spontane bacteriële peritonitis (SBP) bij cirrose-patiënten met ascites is de laatste jaren sterk verbeterd. Ascitesvocht bij cirrosepatiënten moet routinematig worden onderzocht door middel van een diagnostische ascitespunctie bij iedere acute ziekenhuisopname en telkens deze patiënt tijdens hospitalisatie tekens van infectie vertoont of achteruitgang van de algemene toestand. Deze aanpak laat toe een vroege diagnose van SBP (polymorfonucleairen > 250 ml) te stellen die uiteindelijk cruciaal is om de prognose te verbeteren.
Empirische antibioticatherapie met cefotaxim en albuminesubstitutie i.v. is momenteel de standaardbehandeling. Ondanks deze toegenomen kennis blijft de prognose beperkt waardoor bij iedere patiënt moet geëvalueerd worden of hij niet in aanmerking komt voor een levertransplantatie. Antibioticaprofylaxie met norfloxacine is aangewezen ter preventie van recidief-SBP en bij cirrosepatiënten met een hoge gastro-intestinale bloeding.

Geen abstract

download article
3.227.233.55.