PEETERS ONLINE JOURNALS
Peeters Online Bibliographies
Peeters Publishers
this issue
  previous article in this issuenext article in this issue  

Document Details :

Title: Diabetes mellitus in de puberteit na een transiënte neonatale diabetes mellitus: permanent of transiënt?
Author(s): BELVA F, DOOMS L, HENDRICKX G, , , , , ,
Journal: Tijdschrift voor Geneeskunde
Volume: 55    Issue: 7   Date: 1999   
Pages: 513-519
DOI: 10.2143/TVG.55.7.5000407

Abstract :
Een meisje van niet-bloedverwante Noord-Afrikaanse ouders wordt geboren na een zwangerschapsduur van 39 weken met tekenen van ernstige intra-uteriene groeiretardatie en een uitgesproken macroglossie.

Op dag 8 wordt een neonatale diabetes mellitus gediagnosticeerd, zonder ketonurie. Dan volgt een periode van ruim 70 dagen waarbij insulinesubstitutie noodzakelijk is. Hierna wordt de lengte- en gewichtsachterstand zeer snel ingehaald en is er een voorspoedige psychomotorische ontwikkeling.

Op de leeftijd van 9,5 jaar wordt een nieuwe episode van diabetes mellitus vastgesteld, samen met de intrede van de puberteit. Het betreft hier een partiële insulinedeficiëntie die opnieuw met insulinesubstitutie dient opgevangen. Ook deze periode berust op een niet-auto-immune diabetes mellitus.

De literatuur over dit ziektebeeld wordt overlopen; er wordt een link gelegd naar een mogelijke etiologie, een aantal hypothesen worden vermeld en becommentarieerd. Ook recente bevindingen in de genetica worden hier besproken, mede omdat onze patiënte in een Engelse studie is opgenomen.

Geen abstract

download article
35.173.48.53.