PEETERS ONLINE JOURNALS
Peeters Online Bibliographies
Peeters Publishers
this issue
  previous article in this issuenext article in this issue  

Document Details :

Title: De relatie tussen borst- en endometriumkanker en hormonale substitutie
Author(s): DEPYPERE HT, SERREYN R, VAN KETS HE, VAN DEN BROECKE R, COCQUYT V, VAN BELLE S, DE POTTER C, MORTIER M, BLONDEEL P , VAKAET L
Journal: Tijdschrift voor Geneeskunde
Volume: 55    Issue: 7   Date: 1999   
Pages: 496-502
DOI: 10.2143/TVG.55.7.5000404

Abstract :
Hormonale substitutiebehandeling in de menopauze is globaal een gunstige therapie. Zoals bij iedere therapie moeten de voordelen afgewogen worden tegen de nadelen.

Bij patiënten met ernstige vasomotorische klachten of extreme moeheid is de indicatie duidelijk.

Bij patiënten zonder klachten is er een duidelijke indicatie indien er een cardiovasculair of osteoporoserisico bestaat.

Na langdurige inname van substitutie (meer dan 10 jaar) dient de indicatie opnieuw te worden geëvalueerd. De initiële indicaties moeten dan worden afgewogen tegen de toename van de incidentie van borstkanker. In de groep vrouwen onder substitutiebehandeling is de sterfte door borstkanker geringer dan bij vrouwen zonder hormonale substitutie.

Hormonale substitutie na borstkankerbehandeling kan in individuele gevallen overwogen worden bij ernstige menopauzale klachten die aan geen enkele andere behandeling beantwoorden. Aangezien er nog geen resultaten gekend zijn van gerandomiseerde, prospectieve studies, is het systematisch voorschrijven van hormonale substitutie na borstkankerbehandeling nog niet aan de orde.

Geen abstract

download article
18.206.194.83.