this issue
previous article in this issuenext article in this issue

Document Details :

Title: Leptine: een oplosssing voor het obesitasprobleem?
Author(s): WAUTERS M, VAN GAAL LF
Journal: Tijdschrift voor Geneeskunde
Volume: 54    Issue: 22   Date: 1998   
Pages: 1566-1572
DOI: 10.2143/TVG.54.22.5000269

Abstract :
Leptine werd 3 jaar geleden ontdekt als een hormoon dat wordt gesecreteerd door de vetcel. Bij proefdieren werd gewichtsverlies gezien na toediening van leptine. Ook bij de mens lijkt het een belangrijke rol te spelen in de regulatie van het lichaamsgewicht, door te functioneren als een boodschappermolecule in het feedbackmechanisme voor de vetreserve in het lichaam naar de hersenen, waar het ondermeer de secretie van het eetluststimulerende neuropeptide Y inhibeert.
Leptinewaarden in het bloed worden voornamelijk bepaald door de hoeveelheid lichaamsvet, en zijn dan ook hoger bij obesen, zodat een leptinetekort bij de mens zeker niet de oorzaak zal zijn van overgewicht of obesitas. Mogelijk bestaat er wel een soort leptineresistentie, te vergelijken met de insulineresistentie bij type-II-diabetici.
Vrouwen hebben gemiddeld 2 tot 3 maal hogere serum-leptinewaarden in vergelijking met mannen met eenzelfde "body mass index" (BMI). Zelfs na correctie voor lichaamsvet blijft dit verschillend. De oorzaak hiervan is nog niet duidelijk.
De plaats van leptine in het metabool syndroom wordt onderzocht, aangezien leptine geassocieerd is met verschillende parameters van dit "syndrome X".
Voor leptine lijkt in de behandeling van obesitas bij de mens niet meteen een rol weggelegd, maar door het onderzoek dat is voortgevloeid uit de ontdekking ervan, worden de mechanismen van gewichtsregulatie
wel duidelijker, wat op lange termijn misschien kan leiden tot een betere behandeling van overgewicht en obesitas.


Geen abstract

3.238.180.255.