this issue
previous article in this issuenext article in this issue

Document Details :

Title: Empirisch onderzoek en ethiek
Subtitle: Voorbeelden uit de verpleegkundige ethiek
Author(s): DICKX DE CASTERLÉ, B. , GRYPDONCK, M. , CANNAERTS, N. , STEEMAN, E.
Journal: Ethische Perspectieven
Volume: 14    Issue: 1   Date: Maart 2004   
Pages: 15-26
DOI: 10.2143/EPN.14.1.504690

Abstract :
Ondanks het groeiend aantal publicaties in het domein van de verpleegkundige ethiek, is het maar recent dat empirische evidentie over verpleegkundige ethiek gepubliceerd wordt. Hoe verpleegkundige ethiek empirisch bestudeerd kan worden en tegelijkertijd verrijkt kan worden door empirische data vormt de focus van dit artikel. Twee empirische studies zullen kort voorgesteld worden en vervolgens op hun bijdrage aan de ethiek getoetst worden.

De eerste studie is een kwantitatief onderzoek naar het ethisch handelen van verpleegkundigen in de dagelijkse praktijk. Gebruik makend van een aangepaste versie van Kohlbergs theorie over morele ontwikkeling, probeerde deze studie de antwoorden van verpleegkundigen op ethische dilemma’s in de dagelijkse praktijk te beschrijven en te exploreren.

In de tweede studie wordt getracht via een kwalitatieve benadering de specificiteit van de residentiële palliatieve zorg in beeld te brengen. Deze studie resulteerde in een beschrijving en verheldering van de processen die plaats grijpen op een palliatieve zorgeneenheid en van de ervaringen van patiënten, familie en zorgverleners hiermee. Uit de analyse van de bijdrage van beide onderzoeksprojecten voor de ethiek blijkt het grote belang en de kracht van het empirisch begrijpen in de relatie tussen onderzoek en ethiek. Hierbij wordt gepleit voor een integratie van kwalitatieve en kwantitatieve onderzoeksbenaderingen.

Download article