this issue
previous article in this issuenext article in this issue

Document Details :

Title: De spanning tussen empirische en normatieve benaderingen in de bio-ethiek
Subtitle: De opkomst van de empirische wending in de bio-ethiek
Author(s): BORRY, P. , SCHOTSMANS, P. , DIERICKX, K.
Journal: Ethische Perspectieven
Volume: 14    Issue: 1   Date: Maart 2004   
Pages: 6-14
DOI: 10.2143/EPN.14.1.504689

Abstract :
De relatie tussen een normatieve en een empirische benadering van bioethische vragen vormt de onderzoeksvraag van dit artikel. In deze bijdrage willen we analyseren waarom de bioethische reflectie in het verleden weinig of geen aandacht had voor resultaten van empirisch onderzoek en waarom in het recente verleden sommige auteurs spreken van een ‘empirische wending in de bio-ethiek of van ‘empirische ethiek’.

Dit artikel is geschreven vanuit het perspectief van de (bio)ethiek en is bijzonder geïnteresseerd in de plaats van empirische onderzoeksgegevens in ethische reflectie en besluitvorming. De belangrijkste doelstelling van onze bijdrage ligt niettemin in een analyse van de recente geschiedenis van de verhouding tussen bio-ethiek en empirische wetenschappen, en ligt niet in een normatief-ethische analyse van de plaats van empirische onderzoeksgegevens in ethische reflectie.

Dit artikel is opgebouwd in twee grote delen met een overgangsparagraaf in het midden. Het eerste deel zal drie hypotheses bespreken waarom in het algemeen de ethiek weinig of geen aandacht heeft besteed aan de empirische onderzoeksmethodologie en aan resultaten van empirisch onderzoek: (1) de beperkingen van het interdisciplinair overleg, (2) de geschiedenis van de bio-ethiek en (3) een meta-ethische reden. Het tweede deel zal drie hypotheses uitwerken waarom in het recente verleden beide onderzoeksvelden nauwer naar elkaar zijn toegegroeid: (1) een onvrede met de gangbare visie op ethiek, (2) de opkomst van de klinische ethiek en (3) de opkomst van de evidence-based gedachte en benadering.

Download article