this issue
previous article in this issuenext article in this issue

Document Details :

Title: «Het detail van de wereld»
Subtitle: Esthetische ervaring en morele visie bij Iris Murdoch
Author(s): LEMMENS, Willem
Journal: Ethische Perspectieven
Volume: 13    Issue: 4   Date: december 2003   
Pages: 191-203
DOI: 10.2143/EPN.13.4.504204

Abstract :
De auteur analyseert de opmerkelijke opvatting die Iris Murdoch heeft over de band tussen morele kennis en esthetische ervaring. Hij beoogt daarbij twee zaken. Vooreerst geeft hij een overzicht van Murdochs poging om een realistische, niet-relativistische visie op de plaats van de ethiek in het menselijke leven tot uitdrukking te brengen.

Ten tweede wil hij de betekenis verhelderen van Murdochs stelling dat in en door de esthetische ervaring – en zeer specifiek de literatuur – de menselijke geest oog krijgt voor de onherleidbare rol van de ‘idee van het goede’ in onze conditio humana. Murdoch verwijt de moraalfilosofie van haar tijd – de jaren veertig tot zeventig van vorige eeuw – immers dat zij volstrekt tekort schiet in dit opzicht.

Wat deze moraalfilosofie precies ontbeert, is een nuchtere, genuanceerde en realistische visie op de wijze waarop de mens in het gewone leven de claim van het ‘goede’ ervaart, poogt tot inzicht te komen in de betekenis van dit goede (zeg maar: zin te geven aan zijn bestaan) en, tot slot, dit inzicht integreert in zijn verhouding tot de wereld en de ander.

Download article