this issue
previous article in this issuenext article in this issue

Document Details :

Title: Katholiek onderwijs, vrijwilligerswerk en burgerzin
Author(s): YOUNISS, James
Journal: Ethische Perspectieven
Volume: 13    Issue: 3   Date: september 2003   
Pages: 121-131
DOI: 10.2143/EPN.13.3.504189

Abstract :
De laatste tien jaar hebben mijn collega’s en ikzelf onderzoek gedaan in een groot aantal katholieke lagere en middelbare scholen. Onze aandacht ging daarbij uit naar hun structuur en beleid. Tegelijkertijd hebben wij ook onderzocht of er een aanbod aan vrijwilligerswerk was.De bedoeling was te achterhalen of dit aanbod vruchten afwierp en zo ja, hoe dat kwam.In dit artikel wil ik onze bevindingen voorstellen.

Ik zal daarbij vooral aandacht hebben voor de nieuwe inzichten die wij verkregen hebben over vrijwilligerswerk, en voor de mogelijkheid die het biedt om de religieuze en morele ontwikkeling en de burgerzin van adolescenten te bevorderen.

Dit artikel bestaat uit twee delen. Het eerste deel geeft een kort historisch overzicht van de katholieke scholen in de Verenigde Staten, met bijzondere aandacht voor het gevolgde beleid. Het tweede deel handelt over ons onderzoek over vrijwilligerswerk met bijzondere aandacht voor de mogelijkheid die het in zich heeft om de ethische gevoeligheid en het sociaal engagement van de adolescent te bevorderen.

Download article