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Document Details :

Title: Sur les serviteurs chrétiens chez les juifs du Moyen Âge dans l'espace franco-rhénan, XIe-XIIIe siècle
Author(s): LEVY WILLARD, Denis
Journal: Revue des Études Juives
Volume: 168    Issue: 3-4   Date: juillet-décembre 2009   
Pages: 395-413
DOI: 10.2143/REJ.168.3.2044661

Abstract :
L’existence de serviteurs chrétiens dans les maisons juives est attestée tout au long du Moyen Âge tant par les sources chrétiennes que par les sources juives. Il s’agit là d’un exemple significatif de coopération entre les populations juives et chrétiennes alors que, sur le plan général, leurs relations ne cessèrent de se dégrader à partir de la fin du XIIe siècle. Du côté des sources chrétiennes, la répétition à intervalles réguliers de l’interdiction ecclésiastique de la présence de serviteurs chrétiens dans les maisons juives prouve qu’elle se maintint tout au long du Moyen Âge. Du côté des sources juives, les autorités furent principalement concernées par les aspects halakhiques de la présence des serviteurs chrétiens dans les demeures juives: préparation des repas, travail le sabbat. Dans cette étude nous nous efforcerons d’évaluer le degré de familiarité et de confiance qui prévalait entre les familles juives et leurs serviteurs dans la vie de tous les jours. Nous considérerons les cas de conversion partielle ou totale de ces serviteurs et leurs conséquences pratiques. Nous mettrons aussi en évidence quelques différences notables entre les coutumes des communautés juives de France du Nord et d’Allemagne dans ce domaine.



The presence of Christian servants in the Jewish houses is frequently attested in both Latin and Hebrew sources. It is the most significant example of permanent cooperation of these two populations that grew more and more hostile from the end of the 11th century. The Church authorities made repetitive efforts to avoid situation where Jews were in a position to dominate on Christians, but the repetition of prohibitions also proves the persistence of the phenomenon. On the Jewish side, the Sages were concerned by the halakhic problems arising from the presence and work of Christian servants in the houses of Jews. From Rashi to Or Zarua‘, the responsa on this subject are quite numerous. They are mainly concerned by three types of questions: the preparation of meals in conformity with the rules of cashrut, the work of servants on Sabbath, principally the heating of the house, and the handling of the wine taking into account the specific halakhic interdictions. We will try to evaluate the degree of familiarity and confidence that prevailed between servants and their masters in the day to day life. We will also consider the case of servants that converted to Judaism and the process of such conversion that was not necessarily completed but was sufficiently advanced to solve some halakhic problems, principally in the handling of wine. On all these matters we will show that there were some differences in opinions of the Jewish authorities as well as in customs and behaviour of Jewish populations from France and Ashkenaz.

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