this issue
previous article in this issuenext article in this issue

Document Details :

Title: Narrativiteit en hermeneutiek in de toegepaste ethiek
Author(s): VERSTRAETEN, Johan
Journal: Ethische Perspectieven
Volume: 4    Issue: 2   Date: juli 1994   
Pages: 59-65
DOI: 10.2143/EPN.4.2.2005328

Abstract :
In het kader van de viering van het vijfjarig bestaan van een overlegcentrum dat zich vooral bezighoudt met toegepaste ethiek, is de keuze van het onderwerp ‘narrativiteit en hermeneutiek’ niet vanzelfsprekend. Verhaaltradities en tekstinterpretatie zijn niet onmiddellijk de hoofdbekommernis van de klassieke handboeken over bio-medische ethiek, ingenieurs-ethiek, business-ethiek of ecologische ethiek. De reden hiervoor ligt voor de hand. De meeste beoefenaars van de toegepaste ethiek beschouwen hun onderzoeksveld als een functioneel gedifferentieerde discipline, een zorgvuldig afgebakend veld, waarover alleen deskundigen competentie bezitten.

In hun handboeken hanteren zij een visie op de ethische expertise zoals zij verdedigd werd door Theo van Willigenburg in zijn opmerkelijk proefschrift ‘Inside the Ethical Expert. Problem Solving in Applied Ethics’. Volgens deze auteur zijn de beoefenaars van de toegepaste ethiek deskundigen die binnen een bepaald domein, een hoeveelheid gespecialiseerde kennis en vaardigheden bezitten welke pas na grondige studie en training worden verworven.

Naast het vermogen tot probleemverheldering en analyse van begrippen en argumenten, zijn zij als experten ook in staat om de specifieke vaardigheden van het morele redeneren zo aan te wenden dat zij tot een beargumenteerde afweging van waarden en normen kunnen komen, eventueel met het oog op het geven van een passend ethisch advies.

Download article